Werkwijze


Aanmelding

Via het contactformulier onder aan de website kan je je aanmelden. Ik neem binnen twee weken contact met je op. 


Verwijzing
Om voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking te komen, heb je een verwijsbrief van je huisarts of bedrijfsarts nodig. Hier moeten de volgende gegevens in staan:


  • datum van de verwijzing (deze moet voorafgaan aan het eerste gesprek)
  • naam, adres en AGB-code huisarts
  • je eigen naam, adres en geboortedatum
  • er moet sprake zijn van (een vermoeden van) een DSM-stoornis. Deze DSM-stoornis hoeft niet expliciet te worden benoemd
  • er moet worden verwezen naar de Gespecialiseerde GGZ


Wachttijd

  • 4 weken

De wachttijden zijn bijgewerkt op 13 maart 2024.


Intake

Tijdens de eerste sessie bespreken we je klachten, de context van de klachten en je achtergrond. We komen dan tot een (voorlopige) diagnose en een behandelplan, dat we regelmatig zullen evalueren. In overleg met jou kan in deze fase ook een naaste betrokken worden.


Behandeling

Behandelsessies duren 45 minuten. Behandelingen duren zo kort als mogelijk en zo lang als nodig, waarbij de behandeling maximaal een jaar duurt. Gedurende de behandeling zal ook gewerkt worden met therapiepauzes, om inzichten in de praktijk te brengen en je eigen hulpbronnen te activeren. Bij het afsluiten van de behandeling bespreken we of de klachten voldoende zijn verholpen en of er nog vervolgstappen nodig zijn.


Betaling

De factuur krijg je per mail en kan je indienen bij je verzekeraar, die de kosten zal vergoeden volgens jouw polisvoorwaarden. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de betaling. Op de factuur zijn de algemene betalingsvoorwaarden van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen (LVVP) van toepassing. 


Contra-indicaties

Het behandelaanbod van de Praktijk voor Psychotrauma en Psychotherapie is niet toereikend voor mensen die zodanig ontregelen dat zij een beroep moeten doen op een crisisdienst of niet met eigen mensen en middelen uit een crisissituatie kunnen komen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om psychotische problematiek, ernstige suïcidaliteit, verslavings- of agressieproblemen.


Verhindering en tijdig afmelden

Bij verhindering verzoek ik je om uiterlijk 24 uur voor de afgesproken sessie af te melden (het weekend niet meegerekend). Heb je de afspraak afgezegd, neem dan zelf even contact op voor een nieuwe afspraak.

Is de afspraak níet op tijd afgezegd? Dan moet ik €75,- in rekening brengen. De kosten zijn niet te declareren bij de zorgverzekeraar.


Geheimhouding en Privacy

In de praktijk wordt veel waarde gehecht aan privacy. Wat je vertelt, blijft in de spreekkamer. De praktijk voldoet aan de eisen van de Europese wet voor databescherming, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De behandelaar heeft een beroepsgeheim en de uitwisseling van gegevens met derden valt dan ook onder strikte beperkende voorwaarden, waaronder op de eerste plaats schriftelijke toestemming en recht op informatie. Alleen in geval van nood, zoals een levensbedreigende situatie, kan het beroepsgeheim doorbroken worden.

Voor de Gespecialiseerde GGZ is in de wet vastgesteld dat op de factuur van de behandeling vermeld staat voor welke diagnose je bent behandeld en het totale aantal minuten dat daaraan is besteed. Je kunt bezwaar maken tegen de vermelding van de diagnose, zodat in het systeem van je verzekeraar niet zichtbaar is voor welke problemen je naar een therapeut gaat. Je kunt daarvoor een privacyverklaring tekenen. Daarmee geef je ook aan dat jouw gegevens uit de ROM niet aangeleverd hoeven te worden aan een landelijke database.

Zie voor verdere informatie over beheer en uitwisseling van gegevens het privacystatement.


De klachtenregeling

Als je een klacht hebt over je behandelaar of de behandeling, dan kan je die in eerste instantie het beste met de therapeut zelf bespreken. Vaak kan een gesprek over je onvrede verheldering geven.

Kom je er samen niet uit, dan kan je een klachtenfunctionaris van de LVVP vragen om te bemiddelen.

Je vindt de klachtenregeling van de LVVP hier.